Uw lokale apotheek

Welkom bij Apotheek Hoge Dennen Kerckebosch. Uw lokale apotheek. Makkelijk bereikbaar. Privacy vinden wij heel belangrijk. Weet dan ook dat u bij apotheek Hoge Dennen altijd gebruik kunt maken van de spreekkamer wanneer u met een van onze medewerkers wilt praten.

Voor al uw vragen staat ons team voor uw klaar!

Onze apotheken

Apotheek Hoge Dennen Kerckebosch heeft een nauw samenwerkingsverband met Apotheek de Clomp en de Utrechtsche apotheek.

Apotheek de Clomp. Naar apotheeksite.
Utrechtsche Apotheek. Naar apotheeksite.

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

dipyridamol

Dipyridamol is een antistollingsmiddel. Het gaat de vorming van bloedstolsels in de bloedvaten tegen.

Artsen schrijven dipyridamol voor om trombose te voorkomen, bijvoorbeeld na hartklepoperaties, na een beroerte (herseninfarct) of na een TIA (lichte beroerte).

Wat doet dipyridamol en waarbij gebruik ik het?

Beroerte

Beroerte is een verzamelnaam voor TIA (voorbijgaande lichte beroerte), herseninfarct en hersenbloeding.
De oorzaak is een afsluiting van een bloedvat (bij een TIA of een herseninfarct) of een bloeding (bij een hersenbloeding) in de hersenen.

Oorzaak
Bij een beroerte door een herseninfarct is een ader in de hersenen afgesloten door een bloedstolsel. Hierdoor krijgt een deel van de hersenen onvoldoende zuurstof. Wanneer deze situatie te lang blijft bestaan, sterft dat deel van de hersenen af.

Voorkomen van een beroerte
Om een tweede beroerte te voorkomen wordt dipyridamol gebruikt. Het remt de vorming van bloedstolsels, zodat de bloedvaten niet opnieuw verstopt kunnen raken.

Meestal schrijft de arts, samen met dipyridamol, ook acetylsalicylzuur of carbasalaatcalcium voor. Dit zijn ook medicijnen die bloedstolling tegengaan.

Effect
Van de werking van dipyridamol merkt u zelf niets. Het remmende effect op de vorming van bloedstolsels begint direct na inname. Na enkele dagen van gebruik is het effect optimaal.

Consequent gebruiken
Het lichaam maakt voortdurend nieuwe bloedcellen aan, die weer kunnen samenklonteren. Daarom is het van belang dat u dit middel elke dag inneemt. Zo remt u constant het ontstaan van bloedstolsels af en verkleint u de kans op een nieuwe beroerte.

Lees meer over beroerte . “

TIA (voorbijgaande lichte beroerte)

TIA is een afkorting van de Engelse term `transient ischaemic attack`. Bij een TIA heeft een bloedstolsel de bloedtoevoer naar een klein deel van de hersenen korte tijd afgesloten. Dat gedeelte van de hersenen krijgt daardoor tijdelijk geen zuurstof.

Verschijnselen
Gedurende enkele minuten treden dan één of meer van de volgende verschijnselen op: verlammingen in het gezicht (bijvoorbeeld een scheve mond), verward spreken en denken, verlammingen aan een arm of been, minder goed zien, tintelingen, duizeligheid en sufheid. De verschijnselen duren kort en gaan weer helemaal over. Een TIA kan echter wel een voorbode zijn voor een beroerte (herseninfarct).

Voorkomen van een beroerte of een tweede TIA
Dipyridamol wordt gebruikt om een tweede TIA of een beroerte te voorkomen. Het vermindert de vorming van bloedstolsels. Of het daadwerkelijk herhalingen van een TIA voorkomt, is niet bewezen.

Meestal schrijft de arts, samen met dipyridamol ook acetylsalicylzuur of carbasalaatcalcium voor. Dit zijn ook medicijnen die bloedstolling tegengaan.

Effect
Van de werking van dipyridamol merkt u zelf niets. De remmende werking op de vorming van bloedstolsels begint direct na inname. Na enkele dagen van gebruik is het effect optimaal.

Consequent gebruiken
Het lichaam maakt voortdurend nieuwe bloedcellen aan, die weer kunnen samenklonteren. Daarom is het van belang dat u dit middel elke dag inneemt. Zo remt u constant het ontstaan van bloedstolsels af en verkleint u de kans op een beroerte of een nieuwe TIA.

Lees meer over tia (voorbijgaande lichte beroerte) . “

Trombosebeen

Als er schade is aan bloedvaten, kunnen we bloed verliezen. Als reactie klontert het bloed samen en vormt een bloedstolsel. Het bloedstolsel repareert de schade aan het bloedvat. Hierdoor stopt het bloeden.
Maar het bloedstolsel kan ook los raken van het bloedvat en in het bloed komen. Via het bloed kan het bloedstolsel ergens anders komen en een kleiner bloedvat afsluiten. Als dit bloedstolsel een bloedvat in het been afsluit, spreken we van een trombosebeen.

Bij een trombosebeen kan het bloed minder goed stromen en krijgt het been te weinig bloed. Ook kan een ader helemaal afgesloten zijn. Uw onderbeen kan dan dik, rood en pijnlijk zijn.

Oorzaak
Bloedstolsels kunnen ontstaan in ruwe, ontstoken of beschadigde bloedvaten. Dit kan bijvoorbeeld bij ernstige aderverkalking (atherosclerose). Ook na operaties, bij kunstmatige hartkleppen of vaatprothesen kunnen bloedstolsels ontstaan. Zo`n bloedstolsel kan een bloedvat afsluiten, met soms ernstige gevolgen. Ook kan de bloedstroom losgeraakte stukjes bloedstolsel meevoeren die  verderop een bloedvat in het been afsluiten.

Werking
Dipyridamol voorkomt de vorming van bloedstolsels. Van de werking van dipyridamol voelt u zelf niets.
Als u begint met dipyridamol, voorkomt dipyridamol meteen de vorming van bloedstolsels.

Meestal moet u dipyridamol samen gebruiken met acetylsalicylzuur of carbasalaatcalcium.

Iedere dag gebruiken
Het lichaam maakt steeds weer nieuwe bloedcellen aan die kunnen samenklonteren. Daarom is het belangrijk dat u dipyridamol elke dag inneemt. Zo remt u het ontstaan van bloedstolsels en is de kans op een trombosebeen kleiner.

Lees meer over trombosebeen . “

Longembolie

Als er schade is aan bloedvaten, kunnen we bloed verliezen. Als reactie klontert het bloed samen en vormt een bloedstolsel. Het bloedstolsel repareert de schade aan het bloedvat. Hierdoor stopt het bloeden.
Maar het bloedstolsel kan ook los raken van het bloedvat en in het bloed komen. Via het bloed kan het bloedstolsel ergens anders komen en een kleiner bloedvat afsluiten. Als dit bloedstolsel een bloedvat in de longen afsluit, spreken we van een longembolie.
Bij een longembolie kan het bloed minder goed stromen en krijgen de longen te weinig bloed. Ook kan een ader helemaal afgesloten zijn. U gaat dan sneller ademen en heeft pijn met ademen. Ook kan het zijn dat u slijm met een beetje bloed ophoest.

Oorzaak
Bloedstolsels kunnen ontstaan in ruwe, ontstoken of beschadigde bloedvaten. Dit kan bijvoorbeeld bij ernstige aderverkalking (atherosclerose). Ook na operaties, bij kunstmatige hartkleppen of vaatprothesen kunnen bloedstolsels ontstaan. Zo`n bloedstolsel kan een bloedvat afsluiten, met soms ernstige gevolgen. Ook kan de bloedstroom losgeraakte stukjes bloedstolsel meevoeren, die verderop een bloedvat in de longen afsluiten.

Werking
Dipyridamol voorkomt de vorming van bloedstolsels. Van de werking van dipyridamol voelt u zelf niets.
Als u begint met dipyridamol, voorkomt dipyridamol meteen de vorming van bloedstolsels.

Meestal moet u dipyridamol samen gebruiken met acetylsalicylzuur of carbasalaatcalcium.

Iedere dag gebruiken
Het lichaam maakt steeds weer nieuwe bloedcellen aan die kunnen samenklonteren. Daarom is het belangrijk dat u dipyridamol elke dag inneemt. Zo remt u het ontstaan van bloedstolsels en is de kans op een longembolie kleiner.

Lees meer over longembolie . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, diarree en braken

    Deze bijwerkingen verminderen als u gewend raakt aan het middel en komen na enkele dagen nog maar zelden voor. Is dit niet het geval, overleg dan met uw arts. Het kan zijn dat uw arts de dosering moet aanpassen.

  • Hoofdpijn en duizeligheid

    Deze bijwerkingen verminderen als u gewend raakt aan het middel en komen na enkele dagen nog maar zelden voor. Is dit niet het geval, overleg dan met uw arts. Het kan zijn dat uw arts de dosering moet aanpassen.

  • Heeft u een bloedstollingsziekte? U heeft meer kans op bloedingen.

    Overleg met uw arts of apotheker voor u dit medicijn gaat gebruiken.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Spierpijn

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan allergische huidreacties, zoals galbulten. Een ernstige allergie is te merken aan benauwdheid, zwelling van mond, keel of strottenhoofd en shock. Krijgt u last van benauwdheid, zwelling van mond, tong, keel of strottenhoofd, ernstige huiduitslag of galbulten? Staak dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts.

    Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dipyridamol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.

  • Bemoeilijkte ademhaling

    Neem contact op met uw arts als u dit merkt.

  • Hartkloppingen

  • U kunt bloeduitstortingen en blauwe plekken krijgen, ook zonder dat u zich (hard) stoot

    Dit komt doordat het bloed langzamer stolt en het dus langer duurt voordat een wondje stopt met bloeden. Krijgt u ernstige uitwendige bloedingen, neem dan altijd zo snel mogelijk contact op met uw arts.

  • Hersenbloeding. U merkt dit aan uitvalsverschijnselen. Dit zijn verlamming in het gezicht, zoals een scheef hangende mond, warrig spreken, verlamming van het lichaam, verdoofd gevoel in arm of been, tintelingen, ernstige hoofdpijn, dubbel zien, slechter zien en duizeligheid.

  • Heeft u al eerder een hersenbloeding gehad? U heeft dan meer kans op een hersenbloeding. Bespreek met uw arts of dit medicijn voor u geschikt is. Neem bovendien direct contact op met uw arts als u uitvalsverschijnselen heeft.

  • Hartaandoeningen, zoals hartkramp (angina pectoris) en meer kans op een hartaanval. De kans hierop is groter bij mensen die hartkramp (angina pectoris) hebben of al eerder een hartaanval hebben gehad.

    Gebruikt u de dragees zonder vertraagde afgifte systeem? Overleg dan met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op capsules met vertraagde afgifte. Bij deze capsules is het risico op een hartaandoeningen NIET verhoogd. Neem contact op met uw arts als uw angina pectoris verergert of als u plotseling last heeft van pijn op de borst.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik dipyridamol gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staat alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Tipranavir, een middel tegen virusinfecties, zoals hiv. Het versterkt de werking en bijwerkingen van dipyridamol. Raadpleeg uw arts als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.
  • Sommige medicijnen tegen kanker. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. Deze medicijnen verhogen de kans op bloedingen. Overleg hierover met uw arts.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico’s van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u of uw baby is als u met het medicijn stopt.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit medicijn komt in de moedermelk terecht. Het is niet bekend of dit schadelijk voor de baby is. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Besluit u samen met uw arts dat u borstvoeding gaat geven? Let dan goed op mogelijke bijwerkingen bij de baby, zoals blauwe plekken en bloedingen. Als deze bijwerkingen optreden, neem dan contact op met uw arts.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

  • Capsules: slik de capsule in zijn geheel door met water, zonder te kauwen. Als u hier moeite mee heeft, kunt u de capsule openen. Neem de korreltjes dan wel in zonder te kauwen. De korrels zijn namelijk zo gemaakt dat ze de werkzame stof langzaam afgeven. Als u de korrels kauwt, werkt het systeem van de vertraagde afgifte niet meer en u krijgt dan te veel werkzame stof ineens in uw lichaam.

Wanneer?
Het maakt niet uit wanneer u dit middel inneemt. Door vaste innametijdstippen te kiezen, vergeet u minder snel een dosis.

Hoe lang?
In het algemeen moet u erop rekenen dat u dit middel langdurig moet gebruiken: gedurende vele jaren, vaak levenslang.